A régi pénzek értéke

A régi pénzek értékeEgyre népszerűbb a numizmatika, a régi pénzek vásárlásával, árusításával foglalkozó tudomány az emberek körében. Amíg régebben csak néhányan, inkább idősebbek foglalkoztak régi pénzek adásvételével, addig manapság már a fiatalok is felismerik a benne rejlő lehetőségeket.

Ha körülnézünk az interneten, egyre több a régi pénz, érme webáruház, ahonnan akár néhány kattintás után is be tudunk szerezni egy-egy régi érmét. Ahhoz azonban, hogy tudjuk, megéri-e egy adott pénzt megvásárolnunk, tisztában kell lennünk annak értékével.

Mennyi ér egy pénzérme?

Általában az érmék annyit érnek, amennyi rájuk van írva, főleg, ha még használatban vannak. Természetesen vannak olyan pénzérmék, amik ennél az ún. névértéknél lényegesen többet érnek valamilyen ok miatt. Ez az ún. numizmatikai érték, ami magasabb, mint a névérték.

Számos olyan pénzérme létezik, amely már nincs forgalomban, bevonásra került egy pénzcsere alkalmával vagy az adott ország áttért egy másik valutára.

A régi pénzek értéke

Az érme anyaga az első olyan tulajdonság, ami hatással van értékére. A nemesfémből készült érmék értéke jóval magasabb, mint a bronzból, rézből vagy egyéb fémötvözetből készült érmék értéke. A legtöbb érme ezüstből készül, mivel az arany érmék ára és értéke általában jóval magasabb, mint amilyen névértékre készítik.

A másik értéket befolyásoló tulajdonság az érte tartásfoka. Ez az érme minőségét jelöli, hogy milyen állapotban van. Minél jobb állapotban van egy érme, annál többet ér az egyforma, de rossza állapotban levő érmékhez képest.

A harmadik tulajdonság az érme ritkasága. Minél kevesebbet gyártottak, kevesebb maradt fenn egy adott érméből, annál értékesebb.