Kerti tó karbantartása

Kerti tó karbantartásaA kerti tavak nagy népszerűségnek örvendenek az emberek körében, mivel kiváló lehetőséget nyújtanak otthonunk, kertünk, udvarunk megszépítésére. A tavak hátránya, hogy nem csak szépek, hanem rengeteg odafigyelést, munkát igényelnek. Számos berendezésre szükségünk lesz, ha tisztán akarjuk tartani a vizet, egészségesen az élővilágot. Szerencsére ezeket különböző kerti tó webáruházakból be tudjuk szerezni, amiknek használata nagyban megkönnyíti és automatizálja a karbantartási folyamatok nagy részét.

A leggyakoribb feladat a víz utánpótlásának megoldása. Mivel a víz folyamatosan párolog, a növények és vizet használnak fel, valamint esetlegesen szivárgás is felléphet, így jó megoldás egy vízszintmérőt beépíteni, és valamilyen megoldással (automatikus vagy manuális) megoldani a pótlást.

A víz minőségét is rendszeresen ellenőrizni kell, és a megfelelő értékek között tartani. Ha erre nem figyelünk, akkor megindul az algaképződés, amit mindenképpen el kell kerülni.

A kerti tavakat folyamatosan tisztítani is kell, a bekerülő szennyeződéseket, faleveleket eltávolítani.

Ha vannak halak, állatok is tavunkban, akkor azokat etetni is kell. Ilyenkor figyeljünk oda arra, hogy szerves anyag bevitelt minél alacsonyabb szinten tartsuk, ezért csak annyi eleséget juttassunk a vízbe amennyit az állatok rögtön meg is esznek.

A karbantartás, fenntartás egyik fontos része még a tó téliesítése. Meg kell néznünk, hogy szükséges-e vízteleníteni, és azt is, hogy mi lesz a sorsa a vízgépészeti berendezéseknek. Gyakran ezen nem bírják a fagyos időszakot, így akkor is foglalkozni kell védelmükkel, ha a tó vizét nem kell télre leengedni.