Femto lézeres látásjavítás

Femto lézeres látásjavításA lézeres látásjavítások a világ többi technológiáihoz hasonlóan folyamatosan fejlődnek, javulnak. A lézeres szemműtétek a PRK-val kezdődtek (ma is nagy népszerűségnek örvend, azonban megvannak a hátulütői), mára pedig eljutottunk a Femto lézeres szemműtétig, amely a legmodernebb kezelésnek számít. De mi is az a Femto kezelés?

A Femto kezelés sajátossága, hogy szemben pl. a PRK-val, a Femto elvégzéséhez 2 lézerre van szükség. A két lézer lényegesen kényelmesebb kezelést, rövidebb felépülési időt biztosít, azonban hátránya, hogy emiatt sokkal drágább is, mint pl. a PRK kezelés.

A kezelés során az egyik lézer védőlebenyt alakít ki, amely alatt, egy érzéketlen területen (ahol már nincsenek idegvégződések) a másik lézer elvégzi a szaruhártya átalakítását, ami a látás javulását eredményezi.

A kezelés legnagyobb előnye, hogy utána semmilyen fájdalom nincs, páciens a beavatkozást követően azonnal hazamehet, és akár másnap lehet dolgozni. 3 hétig kell csak szemcseppeket használni, és 2-3 hónapig elég szabad ég alatt napsütésben 100% UV szűrős napszemüveget viselni. A kényelem ezekben az időszakokban is megjelenik, ha elsőre hosszúnak is tűnnek, ugyanis a PRK kezelés után kb. 3 napig szúró érzést érzünk (ennyi ideig tart a szaruhártya ledörzsölt hátrétegének regenerálódása), Ilyenkor szemcsepp használata, fájdalomcsillapító és sok alvás javasolt. A PRK szemműtét után kb. 6 hónapig kell az UV szűrős napszemüveget viselni, ami lényegesen hosszabb időszak, mint a Femto által megkövetelt 2-3 hónap.