A csokoládéfogyasztás mindig is népszerű volt az emberek körében, köszönhetően a csokoládé finom ízének és könnyű beszerezhetőségének. Amíg régebben csak a tömegesen gyártott csokikat lehetett könnyen beszerezni, addig manapság már a kézműves csokoládé is elterjedt az emberek körében. Nem csak egyre többen készítenek kézműves csokikat, hanem egyre többen keresik is őket a polcokon, az interneten.
A kézműves csokik egyik fő jellemzője, hogy a gyártó a kakaóbabot vásárolja meg, amelyből a csokoládé fog készülni, és saját maga végzi a csokoládé készítés folyamatát. Ennek köszönhetően az elkészült kézműves csoki ízesebb lesz, mint amit a boltban lehet beszerezni, plusz nem lesz hozzáadott anyagokkal teletömve. A nagy cégek által készített csokik általában tartalmaznak hozzáadott cukrot, egyéb adalékokat, melynek köszönhetően nem csak az elkészült csokoládé ízvilága fog megváltozni, hanem az egészségre is rosszabb hatással lesz.
Ezzel szemben a kézműves csoki kiváló minőségű kakaóbabból készül, és csak minimálisan, vagy egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, így az egészségre is jó hatással lesz. Ma már több helyen lehet vásárolni laktózmentes, cukormentes, tejmentes, sőt, mindenmentes csokoládékat is, így azok is élvezhetik a csoki ízét, aki valamilyen ételintoleranciában szenvednek. Az elkészítéshez felhasznált kakaóbabokat általában a termelés helyéről importálják közvetlenül, ami biztosítja a minőséget.
Az elkészítésnek és a beszerzésnek köszönhetően a kézműves csokik általában drágábbak, mint amit a polcokról le lehet emelni.