Fontos odafigyelni a játszóterek biztonságára

Fontos odafigyelni a játszóterek biztonságáraA játszótéri időtöltés, a játszótéri játékok rengeteg gyermek szabadidejét teszik ki. A felhőtlen, problémamentes szórakozáshoz azonban szükség van a biztonságos időtöltésre.

Biztonságos játszótéri eszközök

Csak olyan játszótéri eszközökre engedjük a gyerekeket, melyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági minősítéssel, minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek. A közterületi játszótereknél előírás a tanúsítvány, azonban otthoni, kerti játékok esetén is érdemes csak ilyen eszközöket beszerezni.

A minősített eszközök mellett arra is figyelni kell, hogy a játékok jó állapotban legyenek, ugyanis az idők folyamán gyakran tönkremennek ezek a játékok, ami balesethez vezethet.

Fontos a felnőtt felügyelet

A felnőtt felügyelet, odafigyelés, különösen kisgyermekek esetén, nagyon fontos a biztonságos időtöltéshez. A felnőttek tudnak segíteni a gyerekeknek a játékok megismerésében, rendeltetésszerű használatában, valamint a balesetveszélyes helyzeteket is gyakran előre látják. A felnőtt jelenlét baleset, probléma esetén kifejezetten előnyös, ugyanis a felnőttek jobban fel vannak készülve, tudják a teendőket ilyenkor.

A gyerekek biztonságra tanítása

Nem csak a gyerekek felügyelete a felnőttek dolga, hanem a gyerekek tanítása is. Meg kell tanítani a gyerekeket az odafigyelésre, a veszélyhelyzetek felmérésére, a problémák megoldására.

Az egyik fontos tudnivaló a másik gyerekekkel történő biztonságos időtöltés. Mivel egy játszóteret egyszerre többen, gyakran teljesen ismeretlenek is használnak, így türelemre, odafigyelésre kell tanítani a gyerekeket.