Eldöntendő kérdések cégkivonat igénylése előtt

Eldöntendő kérdések cégkivonat igénylése előttMa már szinte minden céges teendőhöz, ügyintézéshez, szerződéskötéshez szükség van cégkivonat igénylésére. Nem mindegy azonban, hogy milyen cégkivonatot szerzünk be, így érdemes előre végig gondolni néhány kérdést, ezeket fogjuk bemutatni.

Tájékozódás vagy ügyintézés?

Ha csak tájékozódásra kell a cégkivonat, akkor nem feltétlenül kell fizetős változatot igényelni, az ingyenes cégkivonat is megfelelő lehet. Ha azonban hivatalos ügyintézéshez kell a dokumentum, akkor a következő kérdéseket is végig kell gondolni.

Mire lesz felhasználva a cégkivonat?

A felhasználás helye/módja meghatározza a szükséges cégkivonat típusát is. Ha banki ügyintézéshez, vagy pályázathoz van szükség cégkivonatra, akkor valószínűleg a közhiteles változatra lesz szükség. Ha csak azt kell igazolni, hogy jogunk van eljárni a cég nevében, akkor a hiteles cégkivonat is elegendő lesz, nem kell a drágább változatot beszerezni.

Ha nem tudjuk, hogy a felhasználási hely pontosan mit követel meg, akkor érdemes közhiteles cégkivonatot igényelni, ugyanis ez a legmagasabb hitelesítési forma. Ez papír alapú dokumentum, tehát nem fogjuk azonnal kézhez kapni, 1-2 napot várni kell majd rá.

Mi a helyzet a külföldi felhasználással?

Ha külföldön szeretnénk felhasználni a cégkivonatot, akkor még eggyel magasabb hitelesítésre lesz szükségünk, ezt pedig az Apostille cégkivonat fogja biztosítani.