Az otthoni pálinkafőzés menete

Az otthoni pálinkafőzés meneteA pálinkafőzés nagy hagyománnyal rendelkezik hazánkban, hosszú idő óta készítenek pálinkát az emberek akár a saját gyümölcseikből is. Nincs szükség másra, csak néhány pálinkafőző eszközre, meg természetesen a gyümölcsökre, és kezdődhet is a folyamat.

Első lépés az első lepárlás, melynek során a cefre levét lepároljuk, és elválasszuk a szilárd összetevőktől. Arra kell figyelni ebben az időszakban, hogy ne habozzon fel és ne égjen le a cefre. Ebben segítségünkre lesz, ha minőségi, de drágább eszközöket használunk.

Következhet a második lepárlás, az iható összetevőket választjuk el ebben a folyamatban a kellemetlen összetevőktől. Az összetevők elválasztásánál azt használjuk ki, hogy egyes összetevők különböző forrásponttal rendelkeznek, így, ha fokozatosan melegítjük a párlatot, akkor fokozatosan el lehet választani egymástól az összetevőket. Ezek a folyamatok a következők. Elsőként az előpárlat történik, amikor a mérgező anyagokat távolítjuk el a párlatból. Ezek nagyon kis mennyiségek, így nagyon oda kell figyelni, hogy mikor ér véget ez a folyamat. Ezt követi a középpárlat, amikor igazából magát a pálinkát gyűjtjük már össze. Ha ez a folyamat véget ért, akkor az utópárlat van már csak vissza, nem kell figyelni nagyon erre a folyamatra, a cél, hogy minél több alkoholt nyerjünk ki az üstből.

A legutolsó lépés a kész pálinka kezelése. A kifőzés után azonnal a pálinka még nem igazán iható, és nem is finom. Néhány hónapig pihentetni kell, ekkor szerzi meg a pálinka a jellegzetes ízét, aromáját.