Mit kell tudni a földmunkákról?

Mit kell tudni a földmunkákról?Az építkezések egyik legfontosabb részét a földmunkák jelentik. Ugyan ez a folyamat nem olyan látványos, mint az építési folyamatok, azonban az egész építkezés alapját a megfelelő földmunka jelenti.

A földmunkák közé tartozik pl. a tereprendezés, az alapok kiásása. A földmunkákat, hasonlóan az építkezéshez, tervezési fázis kell, hogy megelőzze. Tereprendezés esetén meg kell tervezni az egész udvart, területet, alap ásásnál pedig az alap méreteit. A földmunka megtervezése előtt a talajviszonyokat is megvizsgálják, meg kell tudni, milyen mélyen van a tehertartó réteg.

A földmunkának két típusa van, kézi és gépi földmunka. Általában mindkét típust alkalmazzák egy építési területen, de előfordulhatnak csak kézi földmunkát igénylő feladatok is.

A kézi földmunkát a munkások általában kézi szerszámokkal végzik. A gyakori kézi szerszámok az ásó, lapát, csákány. Látható tehát, hogy ezekkel a szerszámokkal a kisebb munkálatok végezhetők csak el. Nagyobb földmunkák esetén gépi erőre van szükség.

A munkagépek lehetnek kis- és nagy méretű munkagépek is, minél nagyobb egy munkagép, annál több földmunkát tud egy adott idő alatt elvégezni. Gépi földmunkával gyorsan lehet tehát nagy munkákat elvégezni. Kézi földmunkára azonban ilyen esetekben is szinte biztosan szükség lesz, ugyanis a nagy gépekkel a precíz, alapos munkákat nagyon nehéz elvégezni. Az utolsó simításokat gépi földmunka esetén is a kézi földmunka fogja biztosítani.